(live) muziek straattheater terrassen gezelligheid kraampjes dans spektakelstuk
‘De dochter van de Schout’ walk of fame
winkelen grote Brueghelstoet kinderkramerie eten
jaarmarkt
kinderplein dweilorkesten reuzen kunst kortom een festijn voor jong & oud

 

Het komende zomer gaat het fraaie Dinkelplaatsje Losser (gelegen tussen Oldenzaal en de Duitse grens) traditiegetrouw weer drie dagen lang terug in de tijd van de meesterschilder Pieter Brueghel de Oude (± 1525-1569). Dit grootschalige festijn met zo’n 100.000 bezoekers is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste evenementen in de regio en… ver daar buiten. Artiesten en groepen uit heel het land en zelfs België laten de middeleeuwen volop herleven. Wie kent niet de bijzondere taferelen van de meesterschilder, waarbij lugubere en zotte vertoningen vaak de boventoon voeren. Dus eten, drinken en feesten als echte “Bruegheliaan” tussen bedelaars, melaatsen en vechtersbazen is een unieke ervaring. Uiteraard zullen de marskramers en troubadours niet ontbreken in het sfeervolle decor dat Losser deze dagen biedt. Het Bruegheliaans Festijn vindt elk jaar plaats in het laatste weekend van de schoolvakantie van Oost Nederland.

 

 

Bruegheliaans Festijn

Traditiegetrouw wordt op vrijdagmiddag om 17.00 uur het Bruegheliaans Festijn officieel geopend door de voorzitter van het Bruegheliaans Festijn en burgemeester Sijbom, door de onthulling van de voetstappen van een bekende Lossernaar. Daarvoor al, namelijk vanaf 9 uur ‘s ochtends begint de kinderkramerie. Voor vele Lossernaren is dit al het echte begin. Bruegheliaanse groepen, marktkooplieden, verenigingen en winkeliers zijn later in de middag actief en gaan door tot zondag. Dan begint om 13.00 uur de bekende, internationale Brueghelstoet. Aan deze internationale optocht doen alle Brueghelgroepen, -artiesten en -verenigingen mee en natuurlijk onze eigen Brueghelreus “Sint Martinus“, die met zijn hoogte van 6,4 meter het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt  van de Brueghelstoet is.

De toegang tot het Bruegheliaans Festijn is uiteraard gratis. Weest echter wel gul aan de bedelmonniken die in de Brueghelstoet meelopen. Van het Bruegheliaans Festijn in Losser wordt op radio en TV verslag gedaan. Wie de typische Bruegheliaanse sfeer zelf wil proeven en eens lekker wil Brueghelen, komt natuurlijk naar Losser, de Schatkamer van Twente!

 

Spektakelstuk ‘De dochter van de Schout’

Alles over dit spektakelstuk, op zaterdagavond, vind je vanaf heden onder de naam: ‘Van Losser Door Losser’