Voorpret op Mallorca met klein Brueghel

Losser – Zondagmorgen vaste prik: Na mijn ontbijt begin ik aan mijn Brueghelcolumn. Velen genieten nu van hun verdiende vakantie. Zo ook de grote groepen jeugd uit Losser, dat momenteel vakantie viert op Mallorca en Terschelling of elders. Een hotel op Mallorca is nu overgenomen door jeugdig Losser. Meer dan zeventig jongeren zitten daar in een en het zelfde hotel deze week en vieren daar klein Brueghel. Wij ouders houden elkaar op de hoogte van de binnengekomen foto’s. Ik kom al helemaal in feeststemming. Het vakantiegevoel heb ik ook al vol te pakken met dit prachtige weer.

Verenigingen mogen trots zijn om deze jeugd als lid te hebben. Dit is de toekomst. Zij zetten de tradities voort. Vieren zit in het DNA van Losser. Dus dat gaat helemaal goedkomen tijdens Brueghel.

Diverse verenigingen hebben zich al aangemeld. Ze lopen mee met de Brueghelstoet, helpen tijdens het evenement of staan er met een kraam of activiteit. En dan verneem ik ook nog eens dat bestuurslid Brian, alias ‘Prins Brian’ Brueghel zaterdag aan het Rad van Fortuin gaat staan voor de carnavalsvereniging de Houthakkers. Gelijk zie ik het voor mij. Wie zal die leuke Leontien zijn dan die hem gaat ondersteunen net als op televisie? Zijn lieve vrouw Ingrid? Ik maak er een grapje over. Gelijk krijg ik een foto van Brian gemaakt in Las Vegas. Daar staat hij met een twee prachtige ‘Leontienen’. Mooi gekleed in een heus ‘Rad van Fortuin-kostuum. Als die overkomen naar Losser gaat het een attractie worden van formaat. Viva Las Losser!

Verenigingen kunnen tijdens Brueghel hun kas spekken. Tegen een vergoeding helpen ze de organisatie. Wat zijn wij blij met die ondersteuning zoals van de EHBO Losser, die wij al jaren inhuren. Zo veel mogelijk lokale hulp. Verenigingen pakken uit en doen hun best. Een mooi voorbeeld is de aardappelpannenkoeken verkoop, een jaarlijks succes. Als ik er langs loop, komt die heerlijke geur mij al tegemoet. Lange rijen om deze heerlijke versnapering te proeven. In de buurt hiervan staat al jaren het Lossers koor loten te verkopen. Het moet een kwelling zijn de hele dag deze heerlijke geur te ruiken. Maar allemaal voor het goede doel. De kas wordt gespekt. Met of zonder aardappelpannenkoeken.

Ik zal mij komende week bezig houden met het programma en de Brueghelkrant. Want die zal gevuld moeten worden. Programma’s worden al rondgestuurd en ik kan vertellen dat horeca Losser uitpakt deze Brueghel. Stiekem maak ik al weer een lijstje waar ik beslist bij wil zijn. En ondanks die lange wachtrij voor de aardappelpannenkoeken zal deze lekkernij mij dit jaar niet mis gaan.
En het schilderij van Pieter Brueghel met de boerenbruiloft in gedachte voor mij zie ik gewoon die aardappelpannenkoeken op die borden liggen en waan mij terug in die tijd.

Een culinaire Brueghelgroet!

Sandra Tiethoff