Brueghelstoet

De middeleeuwen is een periode van 1000 jaren! Het begon allemaal in de ‘vroege Middeleeuwen’ Het verval van het Romeinse rijk en het toemenen van het barbarisme. Na de val van het rijk van Karel de Grote onstaan langzaamaan de kleine vorstendommen.

De ‘hoge Middeleeuwen’ staan bekend om de kruistochten en het onstaan van grote steden. Ambachten en de argrarische productie, schaarste, ondervoeding en sterfte bij misoogsten was een kenmerkend begrip. En niet te vergeten de rondreizende koopliedendie de steden aantrokken voor de verkoop en handel van de argrarische producten! En de ‘late Middeleeuwen’ staan weer meer in het teken van de weekmarkten in de grote steden, de handel drijft aan maar er is ook een zwarte kant in deze tijd, ziektes als de pest roeien hele dorpen uit! Misoogsten zorgen voor veel sterfte en de 100 jarige oorlog…

Voor meer informatie en het inschrijvingsformulier. Scroll verder naar beneden.

‼Route Breughelstoet 2022‼
Op zondagmiddag 13.00 uur trekt de Brueghelstoet, onder aanvoering van onze Brueghelreus Sint Martinus door het centrum van Losser.
De zondag van het Breugheliaans Festijn staat in het teken van de Brueghelstoet. De stoet start om 13.00 uur.
Aan deze Internationale stoet doen alle Brueghelgroepen, -artiesten en -verenigingen mee en natuurlijk onze eigen Brueghelreus “Sint Martinus“, die met zijn hoogte van 6,4 meter het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Brueghelstoet is. De toegang tot het Bruegheliaans Festijn is uiteraard gratis. Weest echter wel gul aan de bedelmonniken die in de Brueghelstoet meelopen.

Meedoen met de stoet kan natuurlijk altijd! Gezellig met je vereniging, vriendengroep, buren of familie een middeleeuws spektakel op straat brengen en daarbij ook nog een zakcentje verdienen!? Enthousiast geworden en meedoen met de stoet? Geef je dan op! Dit kan door het inschrijfformulier hieronder in te vullen.

Heb je nog vragen? Stuur dan een mailtje naar brueghelstoet@bruegheliaansfestijn.nl
Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Inschrijven
U kunt zich aankomend jaar weer tijdig inschrijven voor deelname aan de Breughelstoet met onderstaand formulier:

                       Inschrijving Brueghelstoet

Download via deze link het inschrijvingsformulier of vul hieronder het digitale formulier in: De voorwaarden zijn
hiernaast in het menu te vinden onder Evenementen -> Brueghelstoet en de algemene voorwaarden onder
evenementen.

Ja we gaan akkoord met de voorwaarden

In 2002 deed de Brueghelreus “Sint Martinus” tijdens het Bruegheliaans Festijn
zijn intrede.

In 2002 deed de Brueghelreus “Sint Martinus” tijdens het Bruegheliaans Festijn zijn intrede. Op zondagmiddag 11 augustus 2002 om 12:00 uur werd door de voorzitter van de Stichting Bruegheliaans Festijn Losser Joy Laarhoven de geboorte aangegeven van de de  Brueghelreus “Sint Martinus” en officieel door de toenmalige burgermeester van Losser mevr. N.A. van den Nieuwboer-Langenkamp ingeschreven in de Burgelijke Stand van de Gemeente Losser en kerkelijk gezegend door Pastoor Reerink. Als “peter” kwam zijn lengte-genoot Stjuf uit Roermond naar Losser en als “meter” Greate Pier fan Wûnseradiel uit Friesland. Met een lengte van 5.90 meter is “Sint Martinus” een van de grootste reuzen van Nederland. In het LAGA-jaar 2003 was de Brueghelreus “Sint Martinus” tijdens de Grote Brueghelstoet de trotse aanvoerder van meer dan 30 reuzen (begeleid door 400 familieleden van de reuzen en muzikanten) uit Nederland, België en Frankrijk, en vormden al deze “hoog”heden een in Overijssel, nog niet eerder vertoonde reuze(n)stoet. Natuurlijk ontbreekt Sint Martinus telkenjare niet tijdens de grote Brueghelstoet op zondagmiddag.Sinds 2009 is Brueghelreus Sint Martinus aangesloten bij de Nederlandse Reuzenfederatie. Deze federatie behartigd de belangen van de Nederlandse reuzen. Voor meer informatie over de federatie kunt u terecht op hun website: www.reuzenfederatie.nl. Brueghelreus St. Martinus wordt warm omgeven door een reuzengilde. Dit zijn vrijwilligers die zorgen voor de op- en afbouw, onderhoud en de begeleiding tijdens optochten. Op dit moment bestaat het reuzengilde uit ongeveer 15 personen. Gezien de stijgende vraag naar optredens, kan het gilde uitgroeien tot rond de 30 mensen.

                                                            Een aantal beelden uit de Brueghelstoet

Share by: