Ode aan onze reus Sint Martinus van Losser

info • aug. 05, 2022

Een niet uit te bannen cultureel misverstand is dat carnaval en feesten in het algemeen alleen beneden de grote rivieren gevierd worden. Een van de uitzonderingen is Losser!


Bruegheliaans Festijn en carnaval zijn behalve een feest een groot sociaal kapitaal voor de gemeenschap. Grote groepen zijn er aan verbonden en zetten zich in voor de samenleving.

Bestuurslid Joy van Laarhoven is beschermheer van onze reus. Reus Sint Martinus is een onafscheidelijk onderdeel van ons Festijn. Op zondagmiddag trekt de Brueghelstoet, onder aanvoering van onze reus, de 5,9 meter hoge gigant, door het centrum van Losser.


Onze reus is vernoemd naar Sint Martinus, omdat in Losser veel aan deze heilige herinnert, waaronder onze Martinus toren uit de elfde eeuw. Martinus de reus ziet er uit als een romeins legerofficier. De naam gever Martinus van Tours (hij leefde in de vierde eeuw) diende in het Romeinse leger. Hij werd een zeer populaire heilige nadat hij zijn mantel in tweeën had gedeeld en een helft aan een bedelaar gaf. Rond Sint Maarten bestaan in Nederland nog steeds veel tradities.


Het Bruegheliaans Festijn is in 1981 begonnen aan de voet van de Martinustoren met het braden van een varken aan het spit en een kleedjesmarkt. Een journalist noemde het “Bruegheliaanse sferen”. Zo is het gekomen dat schilder Pieter Breughel (geboren in 1520 in Breda) is verbonden aan ons Bruegheliaans Festijn. De reus van Losser kon mooi worden meegedragen in de grote Brueghelstoet.


Waarom reuzen? Ik werd nieuwsgierig en moest dit uitzoeken. In 1393 had Boxtel als enige plaats in Noord-Brabant een met stenen verharde weg. Deze maakte deel uit van de verbinding tussen Den Bosch en Luik. Die bestrating werd bewonderd door de vele pelgrims die jaarlijks naar de miraculeuze bloeddoeken in de Sint Petrus basiliek kwamen. Omringde dorpen, die genoegen moesten nemen met zandpaden waren nogal jaloers en scholden de Boxtelnaren uit voor “keistampers”. Boxtel nam deze bijnaam over als geuzenaam. Alle keien moesten immers met een houten stamper worden aangestampt en hier was reuzenkracht voor nodig. De “Jan de Keistamper” staat symbool voor het straatmakers ambacht en staat sinds 2013 als vertegenwoordiger van de Nederlandse reuzencultuur op de Nationale Inventaris Cultureel Immaterieel Erfgoedlijst. Laat onze reus Martinus ook maar de keien van Losse goed aanstampen. Het hele dorp loopt er voor uit.


Je kijkt moeilijk over hem heen. Met zijn oorspronkelijke 6,4 meter was Sint Martinus de grootste reus van Nederland. Net als alle andere reuzen van Nederland werd hij uitgenodigd voor het landelijk reuzenfeest in 2009. De stoet trok door de binnenstad. Het probleem was dat de straatverlichting op zes meter hoogte boven plaveisel hingen. Sint Martinus kon er niet onder door. In overleg met de organisatie werd besloten de reus van Losser in te korten tot 5,9 meter. Deze lengte heeft men aangehouden en zodoende kan Martinus door heel Nederland reizen als het moet.


Reus Sint Martinus is officieel burger van Losser en is zelfs ingeschreven in de burgerlijke stand op 11 augustus 2002.


Met het opzetten van de bogen bij binnenrijden van Losser willen wij ook iedere bezoeker een warm welkom heten in het reusachtig, vriendelijk en gastvrij Losser. Kunnen ze ook mooi helpen onze keien aan te stampen.


Breughelse Groet

Sandra Tiethoff

door info 28 jul., 2022
We hebben vanaf 20 augustus een leuke speurtocht door Losser, in de aanloop naar het Bruegheliaans Festijn. Langzaam brengen we alles in Brueghelse sferen. Losser gaat weer feestelijk aangekleed worden.
door info 23 jul., 2022
Er is genoeg te doen in zomers Twente. En wij als middeleeuws bourgondisch Bruegheliaans Festijn zorgen voor een mooie afsluiting van de zomervakantie. Niet voor niets trekt deze regio vele toeristen hier naar toe. Volgende maand gaat ons fraaie Dinkelplaatsje traditiegetrouw drie dagen lang terug in de tijd van meester-schilder Pieter Brueghel. En ons Brueghel evenement is in der jaren uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste evenementen in de regio en… ver daar buiten
door info 23 jul., 2022
LOSSER/OVERDINKEL - Huisarts Ton Boermans mocht dinsdagavond zijn voeten laten vereeuwigen voor een tegel die gelegd wordt in het Brueghelpad in Losser. Hij deed dat voor het nieuwe gezondheidscentrum aan de Hoofdstraat in Overdinkel, waarvan hij mede de aanjager en oprichter is.
door info 23 jul., 2022
Huisarts Ton Boermans heeft zijn voetstappen in het cement mogen zetten. Dit gebeurde voor het recent geopende gezondheidscentrum in Overdinkel waar hij tezamen met andere partijen mede initiatiefnemer van is. Een stralende dokter Boermans. Een grote glimlach en met zijn voeten in het koude beton. Wel een lekkere verkoeling lijkt mij op deze warme avond. De tegel kan nu mooi uitharden. Onze vakman Brian Klaver zal er een mooie tegel van maken. Afgelopen jaar werd een oproep gedaan, wie de nieuwe ‘voetstapper’ moet worden en zijn of haar sporen mag nalaten op het vernieuwde Brueghelplein in hartje Losser. Wij als organisatie van het Bruegheliaans Festijn gaven voor het eerst iedereen de mogelijkheid om hiervoor geschikte kandidaten aan te dragen. Daarin werd dokter Boermans genoemd. Het Brueghelbestuur is ook blij dat de keuze vanuit de Losserse gemeenschap is aangedragen. Dokter Ton, zo noem ik hem nu even in deze column en denk gelijk aan de serie dokter Tinus en zeg eens Aaaaa. Dokter Ton is al langere tijd in de gemeente Losser werkzaam als huisarts. Maar niet te min nog steeds volop bezig en actief. En niet alleen actief maar ook pro actief, dat wil zeggen vooruit zien. Bezig zijn met de zorg en vooral hoe het in de toekomst (verder) moet. Dokter Ton met vooruitziende blik. Een dokter die niet alleen “Aaa” zegt maar verder gaat. Onze dokter Ton is al lang huisarts maar modern. Leeftijd is geen issue want hij wil nog lang doorgaan. Een huisarts die tussen de mensen staat en ook nog een mooie ambitie heeft . Met het onthullen van de voetstapper wordt al jarenlang het startsein gegeven voor het Losserse zomerfeest. In het verleden viel die eer te beurt aan prominenten als Herman Finkers, Jan Riesewijk, oud-burgemeester Sijbom en oud-topscheidsrechter Jaap Uilenberg. In 2019 was Wilfried Kok, de inmiddels overleden horeca-ondernemer, die mede aan de wieg stond van het Brueghelfeest, de laatste voetstapper. Ik zie de mooie lach van Wilfried nog voor mij toen hij met zijn voeten in het beton stond. Die brede glimlach zag ik weer in het gezicht van dokter Ton. Ik denk dat het beton wel iets magisch heeft , wellicht zelfs wel heilzaam kan zijn. Dokter Sandra gaat zich hier maar in verdiepen, want alle voetstappers stralen als de blote voeten een onuitwisbare afdruk achterlaten. 26 augustus mag Dokter Ton de opening verzorgen van ons Bruegheliaans Festijn in Losser. En na het onthullen van zijn eigen tegel gaat het feest beginnen. Blijf gezond en tot Brueghel
 Sandra Tiethoff
door info 09 jul., 2022
Het Bruegheliaans Festijn in Losser is al lang niet meer alleen 'dat Middeleeuwse feest' met de optocht op zondag van tientallen reuzen. Het Festijn is vooral de laatste jaren uitgegroeid tot een evenement dat zich uitspreidt over diverse locaties in het centrum van Losser met voor elk wat wils. Het is een feest voor jong en oud. Het evenement blijft compact, maar heeft overal een eigen gezicht. Zo zorgen wij dat iedereen overdag het Brueghelse gevoel maximaal kan beleven.
door info 09 jul., 2022
Kleedjesmarkt werd het vroeger genoemd. Nu noemen wij het de kinderkramerie. Een zeer belangrijk onderdeel van het Bruegheliaans Festijn. Jonge Lossernaren ontpoppen zich tijdens Breughel als ware ondernemers.  Het is weer mogelijk in te schrijven voor de kinderkramerie. De jonge ondernemers kunnen zich weer aanmelden om een plekje te reserveren. Dit is de kans jouw oude spulletjes of speelgoed, waar je niet meer mee speelt aan de man te brengen. Spaarpotten weer aanvullen en ouders hebben weer ruimte thuis in de kasten.….
door info 26 jun., 2022
Wie gaat de nieuwe ‘voetstapper’ worden en mag dit jaar zijn of haar sporen nalaten op het vernieuwde Brueghelplein in hartje Losser? Wij laten dit nog even een verrassing. Deze voeten moeten namelijk wel eerst in het beton. Dan is er geen weg meer terug. Deze sporen zullen voor altijd in Losser blijven. Dat zal snel gebeuren. Een hele happening maken wij er altijd van. Brian zal er weer zorg voor dragen dat de tegel goed uit kan harden voor de onthulling van de voetstapper 2022!
door info 26 jun., 2022
Ik schrijf deze column, terwijl ik genietend naar buiten kijk. Wat een tempratuurtje hebben we vandaag. Een heerlijke zomerse dag. Goed voor mijn vakantiegevoel. Want dat zomer virus (vakantievirus) heb ik al vol te pakken. En dan kijk ik ook nog eens uit naar de afsluiting van de zomervakantie. Nog een paar weken te gaan gelukkig. De voorpret is al net zo mooi.
door info 14 jun., 2022
Goedenavond, u bent toch de schrijver van de Brueghelcolumn in de week van Losser? Ik keek op naar deze vrouw met een rood boek in de hand. Ik lees uw columns en heb een heel mooi boek over het echte leven Pieter Brueghel die ik u graag wil geven. Beetje beduusd en zeer dankbaar nam ik dit boek aan om te lezen.
door info 06 jun., 2022
Wie gaat in 2022 tijdens de opening van ons Brueghelfeest een onuitwisbare indruk maken? Oftewel, wie mag zijn/haar sporen achterlaten in ons Brueghelpad.
Meer posts
Share by: